top of page

תחומי טיפול

שפה

ילד מתחיל ברכישת השפה מינקות ולאורך כל חייו. רכישת השפה דורשת שילוב של מרכיבים סביבתיים (דיבור של ההורים עם הילד, חשיפה לשפה בבית ובמסגרות שונות ועוד) ופיזיולוגיים (איזורי עיבוד השפה במוח, שמיעה, אברי ההיגוי). בכדי להגיע להפקת שפה תקינה כל המרכיבים צריכים להתקיים ולעבוד יחדיו. 

בטיפולי שפה עובדים באופן חוויתי על הקושי הספציפי של הילד. הטיפולים יכולים להתמקד בקשיי שליפה, אוצר מילים, צירופי מילים, הפקת משפטים, הטיות פעלים ושמות עצם, יכולת ארגון מסר, פתרון בעיות, הבנת הוראות ועוד. בהתאם לגיל הילד וליכולות השפתיות המתאימות לגילו.

PROMPT

טיפול בשיטת PROMPT הוא טיפול בדיבור דרך מגע באברי ההיגוי במטרה לעצב ולעודד הפקה. לפי השיטה יש להסתכל על מגוון תחומים: שפתיים, תקשורתיים-חברתיים ומוטורים. כל תחום עשוי להשפיע על תחום אחר ולכן ישנה חשיבות בבחינה הוליסטית של הילד. בהתאם לאבחון ניתן לראות את חזקותיו של המטופל ולהשתמש בהן בטיפול, בכדי לקדם אותו בתחומים שאותם נמצא שיש לחזק. השיטה מתאימה לילדים ולמבוגרים עם הפרעות שונות בדיבור, כגון: אפרקסיה, ASD, שיבושי היגוי, איחור התפתחותי ועוד.  

שיבושי היגוי

ישנם שיבושי היגוי פרוזודיים (מבנה המילה) וסגמנטליים (הגה ספציפי).ניתן לחלק את שיבושי ההיגוי הסגמנטליים לשתי קבוצות עיקריות: 

 

החלפות – השיבוש הסגמנטלי הנפוץ ביותר, החלפה להגה שנשמע דומה, למשל "ש" ל"ס" או להגה אחר, למשל החלפת "ת" ל"ק". 

 

השמטות- הפקת מילה ללא הגה ספציפי. למשל "אכבת" במקום "רכבת".

 

לפעמים שיבושי ההיגוי הם פרוזודיים, כלומר מושפעים מהמבנה ההברתי של המילה. למשל ילד שמשמיט באופן עקבי את ההברה התחילית במילה, למשל "טוס" במקום "מטוס". חשוב להבחין לפני תחילת טיפול האם השיבוש עקבי, מתקיים תמיד ובכל מקום בו נמצא ההגה או האם השיבוש אינו עקבי - במידה והשיבוש אינו עקבי יתכן והדבר מעיד על כך שהילד נמצא בשלבי רכישה ואין צורך בהתערבות טיפולית. חשוב לשים לב אם השיבושים עקביים ולא עקביים, נמשכים לאורך זמן יש לפנות לאבחון שפתי. בטיפולי היגוי עובדים באופן הדרגתי על הפקה נכונה של ההגה מרמת ההגה בבידוד ועד להפקה תקינה בדיבור ספונטני ובסביבות היומיומיות (זאת לאחר וידוא שמיעה תקינה ויכולת אבחנה שמיעתית תקינה של ההגה, יציבה ותפקוד אברי ההיגוי).

דחיקת לשון

דחיקת לשון הינה תופעה בה הלשון נדחקת קדימה אל השיניים הקדמיות או בניהן. דחיקת לשון יכולה להתקיים בשלושה מצבים: דיבור, בליעה ומנוחה. לא בהכרח תהיה דחיקת לשון בכל שלושת המצבים אצל אותו אדם. לפעמים קיימת דחיקת לשון צידית (הלשון נדחקת מצד אחד של השיניים) ולפעמים דו צידית. טיפול בדחיקת לשון בבליעה עובד על פירוק ולמידה של שלבי בליעה תקינה תוך עבודה הדרגתית על כל אחד מהשלבים.טיפול בדחיקת לשון בדיבור יתמקד בחיזוק אברי ההיגוי, עם דגש על חיזוק שריר הלשון (במידה ואכן הסיבה היא חולשה של אברי ההיגוי) ועבודה ספציפית על ההגאים המשובשים, לפי המבנה של טיפול היגוי (מרמת ההגה ועד לדיבור הספונטני).

תקשורת

יכולות תקשורתיות הן הבסיס לקשר עם הסביבה. ניתן לראות את תחילת השימוש במחוות תקשורתיות כבר אצל תינוקות היוצרים קשר עין ומפתחים חיוך חברתי ומשם למחוות תקשורתיות מורכבות יותר ככל שעולים בגיל. העבודה על התחום התקשורתי עוסקת ברבדים שונים בהתאם ליכולות של הילד. הטיפול יכול לעסוק בהבנת סיטואציות חברתיות, פיתוח יכולות שיח, שמירה על תורות, הבנת הבעות פנים ורגשות ועוד.

קול

קול מופק על ידי זרימת אוויר המרטיט את מיתרי הקול. המעבר בין חללי התהודה השונים (גרון, אף, פה, שפתיים וכו) והמכשולים השונים שמפריעים לזרימת האוויר יוצרים את הפקת ההגה הספציפי אותו רוצים. הפרעות בקול יכולות להיות רגשיות, אורגניות (מחלה, יבלות, פוליפים ועוד) או פונקציונליות עקב שימוש לא נכון בקול (צעקות, דיבור ממושך ללא מנוחה, נשימה לא נכונה ועוד). בטיפולי קול לומדים נשימה נכונה לדיבור תוך הפחתת העומס ממיתרי הקול ואזור תיבת התהודה, מציאת הטון האמיתי של הדובר, שימוש בתהודה קדמית, שליטה על עוצמת הקול ומהירות הדיבור ועוד.

הכנה לכיתה א'

טיפול זה נערך באופן פרטני או בקבוצה קטנה ומתמקד בפיתוח מודעות פונולוגיות, יכולת ארגון מסר והעלאת רעיונות, הבנת הוראות מורכבות, יכולת אורתוגרפית (קישור בין צליל לאות כתובה), פיתוח יכולות ניתוח ופתרון בעיות ועוד.

bottom of page